Salamanisku

”Se tuli tilaamatta ja yllättäin”

Nimittäin pieni aivoinfarkti. Olin lauantaina iltapäivällä pikkuhiljaa valmistautumassa normaaliin viikonlopun viettoon. Kävimme päivällä ostamassa pari pihviä ja tarkoitus oli illalla paistaa ne ja nauttia hyvä illallinen.

Iltapäivällä puoli kahden aikaan nousin sohvalta ja kävelin keittiöön. Keittiössä kuin salama kirkkaalta taivaalta se iski: tunto lähti vasemmalta puolen, tunnottomuus nousi muutamassa sekunnissa varpaista päähän. Sattumalta takanani oli tuoli, johon istahdin samalla älähtäen vaimon nimen. Vaimo tuli keittiöön, älysi heti tilanteen ja soitti hätäkeskukseen. Sieltä neuvottiin menemään makuulle mikäli pääsee ja viiden minuutin kuluttua pääsinkin kävelemään sohvalle makuulle. Tunnottomuus kesti noin viisi minuuttia. Mitään kipua ei ollut.

Ambulanssi tuli noin vartissa paikalle ja kaksi ammattitaitoista nuorta miestä alkoi toimia rauhallisesti. Pystytkö nostamaan molemmat kädet? Hymyile, purista käsiäni ja niin edelleen. Minulla ei ollut, onneksi, mitään toispuoleisia oireita. Sydänfilmikin otettiin. Sitten pyörätuoliin, ulos ja ambulanssiin makuulle. C -luokan ajona ajettiin rauhallisesti päivystykseen.

Päivystyksestä alkuhoidon jälkeen minut siirrettiin kohtuullisen nopeasti osastolle, jossa alkoi varsinainen hoito ja selvittely, mistä kaikki johtui.
Verikokeita ja muita testejä tehtiin koko ajan.
Aika nopeasti lauantaina kävin pään ja kaula-alueen kuvissa ja sunnuntaina alkoi vuorokauden mittainen sydämen seuraaminen kannettavalla telemetrialaitteella.

Kohtauksesta jäi sunnuntaille saakka pienen pienen pieni tunne, jonkinlainen turruus, vasemman silmän ja poskipään alueelle, joka maanantaina oli jo hävinnyt. Kohtaus laitettiin siksi infarktiksi. Käsittääkseni, mikäli tuota tunnetta ei olisi ollut, kohtaus olisi ollut TIA eli aivoverenkiertohäiriö.

Alkuviikosta oli hoitoa ja testejä, toimintaterapeutin ja neuropsykiatrin ”palikkatestejä”. Selvitin testit kunniamaininnalla ”kiitettävä”

Syykin selvisi: Lakunaarinen aivoinfarkti, jonka on aiheuttanut suuren suonen ahtauma. Kaulavaltimot olivat melkein tukossa plakista. Hoitona käytetään leikkaushoitoa, valtimot avataan ja puhdistetaan. Leikkaus tulee tehdä mieluusti kahden viikon sisällä tapahtumasta parhaan tuloksen saavuttamiseksi, minulla leikkaus on ensi maanantaina, ensin leikataan tapahtuman aiheuttanut oikea valtimo ja sitten joskus myöhemmin vasen.

Kolesteroli- ja verenpainelääkityksiä hienosäädeltiin hieman ennen kotiutusta. Kaiken kaikkiaan hoito tähän astu oli kautta linjan hyvää, kiitos siitä! Noo, pientä sekoilua mutta se siitä.

Opetus: 112 ja sairaalaan heti mikäli toispuoleisia oireita tulee. Ei työterveyteen tai terveyskeskukseen, ei soiteta kaverille eikä varsinkaan jäädä kotiin!



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Normipäivä

Kotona sattuu